Skip to main content
Community Mental Health Sub-Acute Unit - Header Image

Community Mental Health Sub-Acute Unit


This project involved the removal of an existing house and excavations to accommodate a larger purpose-built mental health unit to provide clients with accommodation in a home-like situation.  The solution was a large scale house with added design considerations such as a secure office for staff and accessible bathrooms.  The site is on a hill-side and therefore required significant cutting into the bank with timber retaining walls to create a building platform.  The unit is constructed from concrete slab on ground with light timber frame walls and roof.  The wall cladding is brick veneer for low maintenance, and the roof cladding is longrun profiled metal.

Hawthorn Geddes’ involvement provided developed design, working drawings, tender administration, contract administration and observation, geotechnical, civil and structural engineering.

Related Projects

Jim Carney Cancer Centre - Teaser Image

Jim Carney Cancer Centre

Name: Jim Carney Cancer Treatment Centre
Client: Northland Community Foundation & Northland District Health Board
City: Whangarei
Country: New Zealand
Year: 2010-2014

View project
Get in touch.